Totalt antall sidevisninger

Totalt antall sidevisninger

tirsdag 30. september 2014

BÅLBRENNING 29.09.14


Mandag 29.09 reiste me opp til Gammen på Rutlin for å lære meir om bål og bålbrenning. Då me kom opp var det to studentar som hadde laga ferdig eit bål til oss. Me fekk utdelt nokre ulike oppgåver. Nokon skulle samle never, mens eg, Rebekka og Stine fekk i oppgåve å lage ein "trefot". Dette var veldig spennande og lærerikt. Me skulle finne tre ganske kraftige pinnar på ca. 1,5 meter, før me skulle bitte dei saman med ein 8-talls "knute". Me brukte enda ein tråd til å feste panna i.

Dette er ein "trefot", som er veldig nyttig for at panna for eksempel ikkje skal velte på bålet. 

Deretter satt me oss rundt bålet og åt maten vår. Nokre grilla pølser, noken laga toast og i tillegg hadde me varma eple og kanel. Til slutt lærde me litt om ulike typar bål og ulike vedtypar. Bjørk for eksempel er veldig tettpakka og brenn derfor lenge. Bøk og Eik er dei vedtypane som gir mest varme. Når det gjeld matlaging bør du ha eit bål med jamn varme overalt. Skal du ha eit bål der du skal bake eller grille på bør du ha eit bål med glør.

Det finns mange ulike typar bål, men me lærte om vinterbålet. Vinterbålet skal vere veldig tettpakka, slik at det varer lenge. Det er oppbygd på ein spesiell måte med tjukke, rå stokkar i botnen. Over den tjukke veden finn me litt tynnare og tørrare ved som igjen er toppa med nøreved (tynne, tørre kvistar og tørr flis). På toppen av bålet skal det leggast spon flis av tørr ved, tørt granris og bjørkenever. Når me får eld i vinterbålet brenn det nedover, noko som gjer at det alltid har tilgang på oksygen.

Dette er eit vinterbål. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar